απο το indy.gr

Εμπρός για νέα τρομολαγνεία
δημοσιεύτηκε χθες από Παρατηρητής
τροποποιήθηκε χθες
Tώρα που η αστυνομία σημειώνει νέες «επιτυχίες», τα γνωστά παπαγαλάκια των τηλεοπτικών παραθύρων θυμήθηκαν τις παλιές τρομολαγνικές τους συνταγές.



Εχουν όλοι πια αποκτήσει εμπειρία, αλλά κρατάνε και τα παλιά χούγια. Τα κανάλια και οι ρεπόρτερ τους, οι αστυνομικοί, τα παπαγαλάκια των παραθύρων, οι πολιτικοί.Αρκούσε να δει κανείς το δελτίο ειδήσεων του «έγκυρου» Mega την Παρασκευή το βράδυ, απ' όπου και οι φωτογραφίες, με τη λέξη «τρομοκράτες» να ακούγεται συνεχώς, να γράφεται συνεχώς, να προβάλλεται συνεχώς. Με την ρεπόρτερ που υποδυόταν την έντρομη, την κατατρομοκρατημένη, να περιγράφει - σχεδόν με τρεμάμενη φωνή - πώς οι κατηγορούμενοι έφτυσαν προς την κάμερα την ώρα που τους πήγαιναν στο δικαστήριο και πώς της εκτόξευσαν, λέει, απειλές. Με τον Πρετεντέρη, γνωστή ποσότητα αυτός, να καγχάζει. Με την Τρέμη να προστάζει τον Σό-μπο-λο να πει τα ονόματα των «τρομοκρατών» που καταζητούνται. Με τον Τσίμα να ξεχωρίζει μες στον οχετό, αρνούμενος τουλάχιστον να χρησιμοποιήσει τη λέξη «τρομοκράτες». Στο παιχνίδι που παίζει βέβαια, είναι εξίσου συνυπεύθυνος. Μιλούσε για συλληφθέντες - «μέλη μεσοαστικών οικογενειών», «γόνοι καλών οικογενειών» έγραφε φαρδύ πλατύ το τιτλάκι στην οθόνη.

Από δίπλα, για να εξυπηρετήσει την ανάγκη για θέαμα, αλλά όχι μόνο, η μασκάρατα των μπάτσων. Κουκουλοφόροι, με το περίστροφο στο χέρι και το δάχτυλο στο σκανδάλη, να πηγαίνουν τρεις τρεις τους περίφημους «τρομοκράτες». Αυτοκίνητα που μαρσάρουν βγαίνοντας από το υπόγειο γκαράζ της αστυνομίας, το κάθε ένα με τρεις μηχανές γύρω του, που τις κουμαντάρουν κουκουλοφόροι μαντραχαλόμπατσοι που σταματάνε και ξεκινάνε απότομα. Για να καταλάβει ο τηλεθεατής-ψηφοφόρος, ότι εδώ τα πράγματα είναι σοβαρά, ότι τους πιάσαν τους κακούς, ότι τους έχουν, ότι τους τσάκωσαν, ότι δεν είναι παίξε-γέλασε η αστυνομία. Μαζί με το θέαμα για το πεινασμένο μάτι της κάμερας και του τηλεθεατή, να εμπεδώνεται και η κυριαρχία του κράτους-καταστολέα. Μην κουνηθείς, φίλε, θα σε δέσουμε...

Στο παραμύθι, και για να γεμίσει κι ο «τηλεοπτικός χρόνος», και το σασπένς για τη δημοσιοποίηση ή όχι των ονομάτων και των φωτογραφιών των κατηγορουμένων. Ο φίλος του ρουφιάνου, ο Πρετεντέρης, να κάνει πως κατακρίνει την αστυνομία που δεν δίνει τις φωτογραφίες των έξι καταζητούμενων. «Και πως θα τους αναγνωρίσει κανάς άνθρωπος τους καταζητούμενους, αν δεν βγουν φωτογραφίες» (...να τις δείξουμε κι εμείς εδώ, να δείξουμε τι εγκληματικές φυσιογνωμίες είναι). Ετσι ώστε αύριο η αστυνομία να τις δώσει στη δημοσιότητα και να ενεργοποιηθούν πάλι οι ρουφιανογραμμές.

Ξεχώρισε μόνο μια γυναίκα, μια γειτόνισσα των συλληφθέντων, που 'πε «παιδιά είναι, ένα λάθος έκαναν». Πιο κοντά στις σκέψεις των πολλών η κυρά. Των πολλών που ακούνε πως 20χρονα παιδιά πιάστηκαν για τρομοκράτες και πρέπει πολύ να προσπαθήσει το μιντιο-κρατικό καθεστώς να τους πείσει πως αυτοί οι επικίνδυνοι απειλούσαν τους πολλούς και όχι, όπως συνέβαινε, συγκεκριμένους στόχους.

Στα άλλα κανάλια, παρόμοιο σκηνικό - λίγο πάνω, λίγο κάτω. Κατά βάθος, άλλωστε, όλοι ίδιοι είναι, στο ίδιο πράγμα πιστεύουν.

Το τρομολαγνικό σκουλήκι ξανασηκώνει κεφάλι - συγχωρήστε τη βαρύγδουπη φράση. Πάνε εφτά χρόνια πια, αλλά όλοι, ελπίζω, θυμόμαστε τους τηλε-εισαγγελείς, τη στοχοποίηση φίλων, συγγενών, γνωστών, τα βίντεο από προσωπικές στιγμές, την ανθρωποφαγία με τις on camera συλλήψεις, τις κραυγές για να συλληφθούν κι άλλοι, κι άλλοι, κι άλλοι, «δικαίως» ή αδίκως. Ας μην τ' αφήσουμε να ξανασυμβεί.


Η θεατρική επιχείρηση της αστυνομίας
Nα λέμε και για συλλήψεις, να κρατιέται το σασπένς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

σχολιάστε ελεύθερα

Translation