KEΙΜΕΝΟ ΑΓΝΩΣΤΩΝ

Η αποτύπωση της σκιάς είναι μια εικαστική άσκηση. Είναι ένα παιχνίδι που μπορεί να γίνει από τον/την οποιο-α-δήποτε που αγαπά τη ζωγραφική και τις εικαστικές τέχνες.
Η σκιά ενός ανθρώπου είναι το αποτύπωμα της ζωτικότητάς του. Είν αι το στίγμα της προσωπικής του ταυτότητας. Ταυτόχρονα είναι και ανώνυμη εφόσον καταργεί τα προσωπικά χαρακτηριστικά. Πάνω σε αυτή τη διττή διαπίστωση επιχειρούμε να προσεγγίσουμε την έννοια του «άλλου», του «ξένου», του διαφορετικού.
Η ανθρωποσκιά έχει και μια δεύτερη σημειολογία. Είναι ο «άλλος» μας εαυτός, το σκοτεινό μας κομμάτι, η εσωτερική μας ζωή.

Είναι το αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης παρουσίας, που εσωκλείειται στο παγκόσμιο, πανανθρώπινο σχήμα, το ανθρώπινο περίγραμμα.

Αυτός ο «άλλος», ανεξαρτήτως φύλου, μπορεί να είναι εγώ, εσύ ο/η οποιος-α-δήποτε. Το ανθρωπο-περίγραμμά σου μού είναι τόσο οικείο... Πολύ περισσότερο η ζωή που εσωκλείεται στο περίγραμμά σου, είναι τόσο οικεία και τόσο κοινή με τη δική μου. Είναι οι φόβοι, οι κρυφές επιθυμίες, η μνήμη... Είναι η εσωτερική ζωή.
Το παιχνίδι των σκιών μας βάζει στη θέση του «άλλου». Και αυτός ο «άλλος» μπορεί να είναι ο ξένος, ο αλλόθρησκος, η γυναίκα που κάθεται δίπλα σου στο λεωφορείο, το παιδί που παίζει στο δρόμο, ο ηλικιωμένος που μαραζώνει σε κάποιο γηροκομείο, μπορεί να γίνει προσβάσιμος αν διερευνήσουμε και τον προσωπικό μας «άλλον», αν φωτίσουμε το λιγότερο φωτισμένο κομμάτι αυτού του κόσμου, το βαθύτερο εαυτό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

σχολιάστε ελεύθερα

Translation