Από την άλλη μεριά, στην ελληνική λογοτεχνία έχουν ενσωματωθεί πληροφορίες που πολλές φορές υπερβαίνουν τις ανάγκες μιας απλής αφήγησης και προσδίδουν σε ό,τι αποκαλούμε αξιοθέατα των Αθηνών διαστάσεις απρόσμενες, ενώ κατατάσσουν στην κατηγορία των αξιοθεάτων τόπους και κτίρια που δεν θα τα κατέτασσε κάποιος με αυστηρά ιστορικά-αρχαιολογικά κριτήρια.
Συνδυάζοντας τις εμπράγματες μαρτυρίες με τις πληροφορίες της λογοτεχνίας, οι Άγνωστοι Καλλιτέχνες επιχείρησαν πριν από μερικούς μήνες την πρώτη προσπάθεια επανοικειοποίησης του χώρου υπό την μορφή της ξενάγησης. Όχημά μας ήταν «Οι άθλιοι των Αθηνών» του Ιωάννη Κονδυλάκη. Στο κάλεσμά μας ανταποκρίθηκαν 30 άτομα, από τα οποία δεν παρουσιάστηκε καμιά διαρροή κατά την τρίωρη ξενάγηση, αντίθετα προστέθηκαν και 2 άτομα κατά τη διαδρομή. Αυτό για μας ήταν μια απρόσμενη επιτυχία.
Επειδή η ξενάγηση δεν κατάφερε να ολοκληρωθεί (για την ακρίβεια καλύφθηκε μόνο το μισό δρομολόγιο) είχαμε υποσχεθεί να οργανωθεί «σύντομα» η συνέχεια της ξενάγησης που θα κάλυπτε την υπόλοιπη διαδρομή. Έπειτα από αρκετές αναβολές σήμερα την πραγματοποιούμε. Ευχαριστούμε θερμά όσους πρόσφεραν τη βοήθειά τους (και ήταν πολύ σημαντική) μέσα κι έξω από τον κύκλο των Αγνώστων Καλλιτεχνών.
Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ Β' ΜΕΡΟΥΣ
Λυκαβηττός, Άγιος Ισίδωρος Λόγος περί έρωτος και μια άποψη της πόλης. Ακολουθούμε τις οδούς Σίνα και Εδουάρδου Λω Χρήστου Λαδά, σύλλογος «Παρνασσός» Σε μια εποχή που η παιδική εργασία ήταν στην ημερήσια διάταξη, ο σύλλογος «Παρνασσός» προσπαθούσε μέσω της Σχολής Απόρων Παίδων να βοηθήσει κάποια παιδιά να αποκτήσουν τα φόντα ώστε να ξεφύγουν από την υπερεκμετάλλευση. Οδός Κολοκοτρώνη Βορβορώδεις πάροδοι. Εδώ βρισκόταν και το καφενείον Καλαμιώτη. Οδός Σταδίου Δρόμος επίσημος και την εποχή εκείνη (περίπου 1865). Εδώ βρισκόταν το «Βαριετέ Κλουβ», κέντρο για ξεχωριστές απολαύσεις τότε. Ακολουθούμε τη Βασιλέως Γεωργίου Βασιλικός (τότε) Κήπος Χώρος περιπάτων, επιδείξεων, περιπτύξεων. Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου Ανύπαρκτη τότε. Στη θέση της κυλούσε ο Ιλισός και περίπου στη θέση του ιερού της Αθηνάς Αγροτέρας βρισκόταν η φτωχογειτονιά Βαθρακονήσι. Στύλοι του Ολυμπίου Διός Από τα πιο σημαντικά σημεία κοινωνικής ζωής της τοτινής Αθήνας, όπου δέσποζαν το «Καφενείον των Κυνηγών» και το «Θέατρον Ολυμπίων». Λεωφόρος Όλγας Εδώ οι κήποι Χατζηδημητρίου, πιο σικ σημείο κοινωνικής ζωής. Ακολουθούμε τη λεωφόρο Αμαλίας και τη Γεωργίου Σουρή Οδός Νίκης Περιοχή με φτωχογειτονιές. Απόλλωνος / Αγ. Φιλοθέης Περιοχή του υποπρολεταριάτου των Αθηνών. Περνάμε την πλατεία Μητροπόλεως και την οδό Μητροπόλεως. Πλατεία Δημοπρατηρίου Συναλλαγές κάθε είδους, χαρτοπαικτικές λέσχες και ύποπτες διασκεδάσεις. Εδώ και το Μεγάλο Τζαμί. Αιόλου / Ερμού Δρόμοι μόστρας την ημέρα, καταφύγια αστέγων που έμεναν σε χαρτοκιβώτια τη νύχτα. Αγία Ειρήνη Στέκι των Αθηναίων λούστρων μαζί με το Σύνταγμα. Περιοχή με πολλά καφενεία (εδώ και η «Ωραία Ελλάς»), σημείο επαφής του καθώς πρέπει κόσμου με τους λαθρόβιους. Μέσω Αθηναΐδος και Κολοκοτρώνη βγίνουμε στη Λέκκα Εργατικός δρόμος: τσαγκαράδικα, χαλκωματζίδικα, τενεκετζίδικα. Πλατεία Συντάγματος Τέλος ξενάγησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
σχολιάστε ελεύθερα